מיקי שחם, "בנק החיים"– דם טבורי, מביא לקט נוסף של פרסומי מדע ורפואה מהעולם: זריקת תאי גזע להזדקנות הפוכה.
קארי גאן, חדשות ABC , יחידה רפואית
ינואר 2012
הזרקת תאים צעירים לגוף מזדקן יכולה לעזור לאנשים לחיות יותר ולהתחזק, לפחות לפי המחקר שבוצע בעכברים.
המחקר פורסם היום בכתב העת Nature Communications . החוקרים מציגים שישנו פוטנציאל לטיפול בתאים חולים או מזדקנים, אבל זה לא אומר שהם מצאו את מעיין הנעורים.
חוקרים מהמרכז הרפואי באוניברסיטת פיטסבורג ביצעו שינוי גנטי בעכברים . החוקרים גרמו לעכברים להזדקן מהר יותר , והם הפכו לזקנים וחלשים תוך 17 ימים. לאחר מכן החוקרים הזריקו לעכברים אלה תאים דמויי תאי גזע שלקוחים משריר של עכברים צעירים ובריאים.
התוצאה הייתה היפוך של תהליך ההזדקנות. עכברים שמזדקנים מהר חיו פי 3 , מתו כעבור 66 ימים ולא כעבור 28 ימים. הזרקת התאים הפכה אותם לבריאים יותר ושיפרה את מצב השרירים וזרימת הדם למח.
מיקי שחם, בנק החיים , מבהיר כי בשנים האחרונות מדענים מסכימים שהזדקנות בבני אדם ובעלי חיים מתחילה כשתאי הגזע מאבדים מיכולתם "להצעיר" את רקמות הגוף. אמנם תהליך ההזדקנות הינו אוניברסלי, חלק מהחוקרים מאמינים שהוא יכול להיות גם הפיך.
חוקרת דר' לאורה נידרנהופר אמרה, שגם אם הזרקת תאים צעירים לא תבנה מחדש את גוף העכבר , עדיין רואים שפור במצב הבריאות.
"תאי גזע צעירים מפרישים משהו מאוד מועיל", אמרה נידרנהופר, "רק שאנחנו לא בטוחים לגמרי מהו אותו החומר".
גילוי מה הוא המשהו הזה יהיה קריטי בקביעה האם השיטה יכולה לשמש להארכת חיים ולרפא את תחלואי הגיל בעכבר ובסופו של דבר בבני אדם. מדענים כבר לומדים איך לטפל בבני אדם עם תאי שריר של עצמם.
"היופי הוא בכך שאנחנו יכולים להוציא אותו מהשריר ולהגדיל את כמותם וכך לקבל אוכלוסית תאים שניתן ליישם לצורך טיפול", אמר נידרנהופר. "אם כולנו יכולנו להיות מטופלים ע"י התאים של עצמנו, יכולנו להמנע מבעיות של דחיה ע"י מערכת חיסון". ההצלחה המעבדתית עם עכברים רחוקה מלהצליח עם בני אדם. "צריך להיות מאוד זהירים בהשלכת ממצאים ממודל עכבר להזדקנות בבן אדם", אמר דר' עמי וויגרס, פרופסור לתאי גזע וביולוגיה רגנרטיבית באוניברסיטת הארוורד."מודלים אלה מאוד שונים ממודל הזדקנות פיזיולוגית. לכן זה משאיר שאלה פתוחה, האם פנומן כזה יכול להיות רלוונטי גם לתסמינים של הזדקנות טבעית". העכברים במחקר זה היו במצב של הזדקנות מהירה , שנקרא פרוגריה. כלומר הם לא הזדקנו באופן רגיל, גם לא לפי סטנדרטים של עכבר. עכבר רגיל חי כ-800 יום. אמנם העכברים במחקר חיו קרוב לפי 3 ממה שיכלו, הם חיו רק 66 ימים. דר' קורט פריד, פרופסור וראש מחלקה לפרמקולוגיה קלינית באוניברסיטת קולורדו בדנוור, אמר שלא התרשם מההארכה הקצרה של חיים בעכברים שמזדקנים מהר. "מאחר וההשתלות הוסיפו רק 30 יום לחייהם הקצרים , התוצאות מעניינות אבל אינן מהוות תפנית במודל זה של המחלה. השתלת תאי גזע לא מרפאה את המחלה", אמר פריד." אני לא יכול לדמיין, שניתן ליישם את האסטרטגיה הזו בבני אדם. לפי מיקי שחם, מחברת בנק החיים , דם טבורי מהווה המקור היישומי הטוב ביותר, שכן תאי גזע מדם טבורי ראשוניים יותר – אינם נושאים עדיין מערכת חיסונית. עשרות מחלות וטיפולים באמצעות תאי גזע מדם טבורי נחקרים כיום ומצויים בניסויים קליניים במסגרת רפואת חידוש האיברים והריפוי התאי. מהיות תאי גזע שמקורם בדם טבורי בעלי יכולת התמיינות לסוגים שונים של תאי גוף, עשויים גם הם לשרת השתלות חידוש איברים. ההבנה איך להשפיע על הזדקנות בבני אדם הינו עניין משמעותי לאור האוכלוסיה המזדקנת ועלויות של מחלות המיוחסות לגיל. המחקר הנוכחי לא מספק ריפוי להזדקנות, אבל נידרנהובר אמר שהוא סיפק למדענים רמזים בעלי ערך שהם יכלו לחקור במחקר העתידי. " מעיין הנעורים לא נמצא עדיין , אבל המחקר מלמד אותנו הרבה על ביולוגיה וזה מספק גם רמזים על איך להשאר בריאים ופעילים", אמר נידרנהופר. מיקי שחם – מומחה לתאי גזע, דם טבורי ובנקאות דם טבורי, מבעלי החברות האחיות – בנק החיים וסיטוג'ן, ימשיך לעדכן את הגולשים בנושא תאי הגזע והדם הטבורי – בכלל, ורפואת חידוש איברים | רפואה התחדשותית | רפואה מחדשת | רפואה רגנרטיבית | Regenerative Medicine | Gene Therapy, העושה שימוש בתאי גזע שמקורם בדם טבורי ומקורותיהם האחרים – בפרט. מיקי שחם, בנק החיים, פיתח את טכנולוגיית ומכשיר הסיטוג'ן – הטכנולוגיה הראשונה בעולם באמצעותה ניתן לאסוף מספר תאי גזע מדם טבורי הגבוה משמעותית (בכ- 80%) שיכול לשרת גם: · השתלות לחולים מבוגרים ולא רק בילדים כפי המצב עד היום. · סדרות השתלות של רפואה רגנרטיבית / רפואת חידוש איברים, הדורשות מספר תאים גבוה. · טיפול במספר מחלות שונות במהלך החיים. לפי מיקי שחם, בארץ, הטכנולוגיה זמינה ללקוחות – בנק החיים , בלבד. |