מיקי שחם – דם טבורי, מביא דיווחי מדע – רפואה מהעולם: תאי גזע מרקמת חבל הטבור ומדם טבורי ברפואת חידוש האיברים
עוד בשנת 1939, ד"ר ג. הלברכט מב"ח בלינסון באזור יהודה ושומרון במדינת ישראל, פרסם שני דו"חות על השימוש בדם מהשליה (דם טבורי) למטרות עירוי.
דם מהשליה שמאוחסן עד ל15 ימים הובא לשימוש עבור 220 עירויים כאשר תופעות לא רצויות מינימאליות אם בכלל נצפו אצל מטופלים.
Ende and Ende דיווחו בשנת 1972 את המקרה הקליני הראשון (בשנת 1970) שהשתמש בשמונה יחידות דם טבורי כדי לערות מטופל בן 16 הסובל מלוקמיה. מחקרים אלו הובילו לכך שילד הסובל מהפרעת מח העצם, האנמיה של פנקוני, קיבל השתלה של הדם טבורי של אחותו בשנת 1988; דגימת הדם הטבורי שלה נאספה ונלקחה בלידה.
Wagner and colleagues במדינת מינסוטה שבארה"ב יזמו את בנקי המשפחה ההתנדבותיים הראשונים עבור מטופלים צעירים אשר היה להם אח תואם שממנו היה ניתן לאסוף דם טבורי בלידה, בשנת 1995.
מיקי שחם, "בנק החיים", מוסיף ומבהיר כי התקדמות טכנית בהשתלת מח עצם נבלמה, עם זאת, בגלל המחסור של תורמי מח עצם עם תאימות HLA, ובשנת 1991, מרכז הדם של ניו-יורק יצר את בנק הדם הטבורי הציבורי הראשון בארה"ב. זה כיום מחזיק במרשם הציבורי הגדול ביותר של דם טבורי ובשנת 1995 סיפק דגימת דם טבורי להשתלת הדם הטבורי הראשונה של מטופל שאינו קרוב משפחה של התורם.
דם טבורי בהשוואה למח עצם, זוהה במהרה בתור מקור בעל ערך לתאי גזע עבור יישומים קליניים; הוא מציע התאמת HLA סבלנית יותר בין התורם למקבל, פחות גורם למחלת השתל נגד המאכסן, והוא זמין באופן מיידי מבנקי דם.
עם זאת בהשתלת מח עצם, הזמן הזמין להרכבת השתל ומינון התאים הודגשו בתור חסרונות עיקריים של שימוש בדם טבורי כאפשרות להשתלה המטולוגית.
עם זאת, מאז אמצע שנות האלפיים, השתלות של יחידות כפולות ומשולשות של דם טבורי הוסדרו וניתנו למטופלים ילדים ומבוגרים.
לפי מיקי שחם, מחברת "בנק החיים", דם טבורי מהווה מקור טוב יותר ממוח עצם, שכן תאי גזע מדם טבורי ראשוניים יותר – אינם נושאים עדיין מערכת חיסונית. עשרות מחלות וטיפולים באמצעות תאי גזע מדם טבורי נחקרים כיום ומצויים בניסויים קליניים במסגרת רפואת חידוש האיברים והריפוי התאי. מהיות תאי גזע שמקורם בדם טבורי בעלי יכולת התמיינות לסוגים שונים של תאי גוף, עשויים גם הם לשרת השתלות חידוש איברים.
ממצאים עדכניים על הנדסת שתלים ופרוטוקולי הרחבה חוץ-גופניים עמידים גם העלו את הפוטנציאל של דם טבורי לשחזור חיסוני והמטופויטי.
כיום, מעל ל20 אלף השתלות דם טבורי התבצעו ברחבי העולם עבור השתלה אלוגנית של מטופלים קרובים ולא קרובים, בעיקר כדי לטפל במטופלים עם מצבים המטולוגיים ואימונולוגיים הדורשים לשחזר המטופויזה או את המערכות החיסוניות שלהם.
מעט מאוד מקרים קליניים דווחו לגבי שימוש אוטולוגי בדם טבורי לטובת השתלה שתשחזר המטופויזה.
מיקי שחם – מומחה לתאי גזע, דם טבורי ובנקאות דם טבורי, מבעלי החברות האחיות בנק החיים וסיטוג'ן, ימשיך לעדכן את הגולשים בנושא תאי הגזע והדם הטבורי – בכלל, ורפואת חידוש איברים | רפואה התחדשותית | רפואה מחדשת | רפואה רגנרטיבית | Regenerative Medicine | Gene Therapy, העושה שימוש בתאי גזע שמקורם בדם טבורי ומקורותיהם האחרים – בפרט.
מיקי שחם, בנק החיים, פיתח את טכנולוגיית ומכשיר הסיטוג'ן – הטכנולוגיה הראשונה בעולם באמצעותה ניתן לאסוף מספר תאי גזע מדם טבורי הגבוה משמעותית (בכ- 80%) שיכול לשרת גם:
· השתלות לחולים מבוגרים ולא רק בילדים כפי המצב עד היום.
· סדרות השתלות של רפואה רגנרטיבית / רפואת חידוש איברים, הדורשות מספר תאים גבוה.
· טיפול במספר מחלות שונות במהלך החיים.
לפי מיקי שחם, בארץ, הטכנולוגיה זמינה ללקוחות בנק החיים, בלבד.
- 1. 2ALL