מיקי שחם – חידושי ומחקרי תאי גזע: גילוי משפרים חדשים של תאי גזע.
חוקרי אוניברסיטת קייס ווסטרן ריזרב (CWRU) גילו ציון דרך בתאי גזע פלוריפוטנטיים המנחים את אופן ההתפתחות למטרות שונות בגוף. בפריצת דרך זו הבטחה שהמדענים דבר יהיו מסוגלים לכוון את תאי הגזע בדרכים שמונעות מחלה או לתקן נזק מפציעה או מחלה.
נמסר על ידי מיקי שחם כי תאי גזע פלוריפוטנטיים נקראים כך משום שהם יכולים להתפתח לכל אחד מסוגי התאים קיימים בגוף.
" הייתה לנו הזדמנות ייחודית להפגיש שתי קבוצות בינתחומיות" אומרת פרופ' פול טסאר, פרופסור לגנטיקה ומדעי הגנום בבית הספר לרפואהCWRU וד"ר דונלד וובר ופרופ' רות גודמן.
"יש לנו יכולת לנצל את המומחיות של המעבדה של טסאר בביולוגיה של תאי גזע והמומחיות של המעבדה שלי בגנומיקה כדי לחשוף סוג חדש של מתגים גנטיים, שאנו מכנים משפרי זרע," אומר השותף הבכיר פרופ' פיטר סקצ'ני, פרופסור לגנטיקה ומדעי הגנום בבית הספר לרפואה" משפרי זרע נותנים לנו רמזים חדשים. "
פריצת הדרך הגיעה מלימוד של שני סוגים קשורים באופן הדוק של תאי גזע שמייצגים את השלבים המוקדמים של ההתפתחות – תאי גזע עובריים ותאי גזע אפיבלאסט, שתוארו לראשונה במחקר על ידי טסאר ב- 2007. אלה שני סוגים תאי גזע שנותנים לנו גישה חסרת תקדים לשלבי התפתחות מוקדמים של היונקים," אמר דניאל פקטור.
אוליביה קורדין, מהמעבדה של סקצ'ני, מסכים. " תאי גזע וההבטחה שלהם להפוך לרקמות לרפואת רגנרטיבית,", הוא אומר. " אבל קודם כל, אנחנו צריכים להבין איך בדיוק תאים אלה פועלים ליצירת רקמות שונות ומגוונות."
מיקי שחם מסביר, כי מאז שנת 1988, דם טבורי הוא המקור המועדף לתאי גזע בטיפולים המטולוגיים ורפואה מחדשת /רגנרטיבית.
מחלות וטיפולים רבים באמצעות תאי גזע מדם טבורי ברפואה רגנרטיבית נחקרים, דוגמת: אוטיזם, שיתוק מוחין, אלצהיימר, ראיה, לב, סוכרת, אורטופדיה ועוד.
משפרים הם חלקים של ה-DNA השולטים בביטוי של הגנים בקרבת מקום. על ידי השוואת שני סוגים הקשורים באופן הדוק של תאי גזע פלוריפוטנטיים עוברי ואפיבלאסט' זיהו סוג חדש של משפרים, שלא כמו רוב המשפרים, שפעילים רק בזמנים או במקומות מסוימים בגוף, המשפרים משחקים תפקידים מלפני הלידה ועד לבגרות.
הם קיימים, אך רדומים. באוכלוסיית תאי גזע אפיבלאסט, הם הופכים למשפרים העיקריים של הגנים הקשורים בהם.
התאים מתבגרים לתוך רקמות בוגרות מתפקדות והמשפרים גדלים לתוך משפרי העל. משפרי סופר הם אזורים גדולים המכילים משפרים רבים ושולטים בגנים החשובים ביותר בכל סוג תא.
" יש למשפרים אלה פוטנציאל רחב להשפיע על ההבנה של התפתחות ומחלות," אמרו החוקרים "בתחום תאי גזע, הבנה זו צריכה לשפר את היכולת ליצור סוגי תאים שימושיים קלינית לרפואת רגנרטיבית המבוססת על תאי גזע."
" הצעד הבא שלנו הוא להבין אם אי הרגולציה של משפרי זרעים אלו עשויה לשחק תפקיד במחלות אנושיות," אמר טסאר" גנים הנשלטים על ידי משפרים אלה חזקים יותר, ואפשרי, שסטיות יכולות לתרום למחלות לב או הפרעות ניווניות."
סקצ'ני מוסיף," ברור גם כי הסרטן יכול להיות מונע על ידי שינויים במשפרים ואנחנו מעוניינים בהבנת תפקיד המשפרים בתחילת הסרטן והתפתחותו."
מיקי שחם – מומחה לתאי גזע, ימשיך לעדכן את גולשי האתר בחידושי תאי הגזע והדם הטבורי – בכלל, ורפואה מחדשת /רפואה רגנרטיבית.
מחברים נוספים ד"ר הם צנטנר מחטיבת מדעי היסוד של המרכז לחקר סרטן פרד האצ'ינסון, אלינה סייקובה מהמחלקה לגנטיקה וגנום של בית הספר באוניברסיטת קייס ווסטרן ריזרב לרפואה,לינגום שירים וגרגורי קרופורד מהמכון לגנום מדעי של אוניברסיטת דיוק, ג'וש צ'נווט ורונלד מק 'קיי, ממכון ליבר להתפתחות המוח.
המחקר נתמך במימון מהקרן לתאי גזע ניו יורק, המכון הלאומי לבריאות, קרן הבריאות של הר סיני.
הבעיה של התחום מציל חיים זה היא ביעילות הנמוכה של איסוף דם טבורי והמספר המוגבל של תאי גזע שנאספים ועל כן מתאימים להשתלה מוגבלת.
מיקי שחם פיתח שתי טכנולוגיות ומכשירים, אשר לראשונה בעולם מאפשרים לאסוף מספר תאי גזע הגבוה משמעותית (ב- 33% וב- 81%, בהתאם למכשיר), שיכול לשרת גם השתלות במבוגרים ולא רק בילדים, סדרות השתלות של רפואת חידוש איברים / רפואה רגנרטיבית למחלות שונות במהלך החיים.