מיקי שחם, מביא דיווחי חדשות תאי גזע מהעולם: פוטנציאל של תאי גזע ליצירת כלי דם.
19 ליולי, 2012 Medical research
המחקר שמשווה בין תאים יוצרי מושבות אנדותליאליות(ECFCs), שהופקו משליה אנושית או אלו שהופקו מדם טבורי הינם יותר משגשגים ויותר טובים ביצירת כלי דם חדשים. גילו ש ECFCs שהופקו משליה אנושית הינן יותר וסקולוגניות (יוצרי כלי דם, vasculogenic) .
כמו כן, מבהיר מיקי שחם, כי המחקר בוצע ע"י חוקרים בבית ספר לרפואה של אינדיאנה, ופורסם במהדורה אחרונה של Cell Medicine.
" ECFCs שהופקו מדם טבורי ואלו שבודדו משליה אנושית הינן זהות פנוטיפית ובעלי פוטנציאל שגשוג אקוויוולנטי," אמר מחבר ראשי של המאמר מיכאל מורפי, MD, מהמחלקה לכירורגיה של אוניברסיטת אינדיאנה." לאחר השתלה , ECFCs שהופקו משליה יצרו משמעותית יותר כלי דם in vivo, מאשר ECFCs אלה שהופקו מדם טבורי. זה מעיד לא רק על כך שאלו הבדלים פונקציונליים אינהרנטים בין אוכלוסיות ECFC מקומיות לעומת המסתובבות במחזור הדם, אלא גם שתאים שהופקו משליה הינן יותר וסקולוגניות.
נמסר על ידי מיקי שחם, כי דם טבורי מהווה המקור היישומי הטוב ביותר, שכן תאי גזע מדם טבורי ראשוניים יותר – אינם נושאים עדיין מערכת חיסונית. עשרות מחלות וטיפולים באמצעות תאי גזע מדם טבורי נחקרים כיום ומצויים בניסויים קליניים במסגרת רפואת חידוש האיברים והריפוי התאי. מהיות תאי גזע שמקורם בדם טבורי בעלי יכולת התמיינות לסוגים שונים של תאי גוף, עשויים גם הם לשרת השתלות רפואת חידוש איברים דוגמת הטיפול באוטיזם, שיתוק מוחין, פגיעות נוירולוגיות, ראיה, שמיעה, סוכרת וכיוב'.
דם טבורי וממברנות חוץ-עובריות של השליה הינן מקור מושלם לתאי גזע, אמרו החוקרים, כי הרקמות נזרקים כפסולת רפואית וזה עוקף את עניין ההבט האתי בהקשר לתאי גזע עובריים.
כמות התאים שמופקים מהשליה, יותר גדולה מאשר כמות שיכולה להיות מופקת מדם טבורי, מה שהופך את השליה למקור יותר זמין.
הם הסיקו ששליה מייצגת מקור שופע של ECFCs שיכולים לספק מנה טרפואטית של תאים.
"הנפח הפוטנציאלי של תאי ECFCsשהופקו משליה, שניתן לקצור משליה אחת, יספקו מנה מספקת של תאים ללא צורך בהרבייתם," ציין מרפי.
הובטח כי מיקי שחם – מומחה לתאי גזע, שימור דם טבורי ובנק דם טבורי, מבעלי החברות האחיות "בנק החיים" וסיטוג'ן, ימשיך לעדכן את הגולשים בנושא תאי הגזע והדם הטבורי – בכלל, ורפואת חידוש איברים | רפואה התחדשותית | רפואה מחדשת | רפואה רגנרטיבית | Regenerative Medicine | Gene Therapy, העושה שימוש בתאי גזע שמקורם בדם טבורי ומקורותיהם האחרים – בפרט.
לדברי חוקרים, צריך עוד להעריך את התפקיד של תאי הECFC ממחזור הדם, עדיין תאי אנדותל בוגרים במחזור הדם נמצאו בכמות נמוכה בבני אדם בריאים מאחר והם מהווים סמנים (markers ) של נזק וסקולרי, ארגון מחדש (remodeling) וחוסר תפקוד( dysfunction).
"אנחנו צופים ש תאי ECFCs שהופקו משליה יוכלו לספק תועלת במצב של איסכמיה מוחית סביב לידה (neonatal cerebral ischema) או יכולים לשמש לאכסון רקמה לעתיד ולהיות שימושיים בטיפול במחלות קרדיווסקולריות," אמרו מרפי ועמיתיו.
עוד נמסר כי מיקי שחם הוא שפיתח את טכנולוגיית ומכשיר הסיטוג'ן – הטכנולוגיה הראשונה בעולם באמצעותה ניתן לאסוף מספר תאי גזע מדם טבורי הגבוה משמעותית (בכ- 80%) שיכול לשרת גם:
- השתלות במבוגרים ולא רק בילדים כפי המצב עד היום.
- סדרות השתלות של רפואה רגנרטיבית / רפואת חידוש איברים, הדורשות במצטבר מספר תאים גבוה.
- טיפול במספר מחלות שונות במהלך החיים.
לפי מיקי שחם, בארץ, הטכנולוגיה זמינה ללקוחות בנק דם טבורי "דם טבורי", בלבד ובקרוב מתחיל שיווקה גם בעולם.