מיקי שחם מביא חידושים ומחקרי תאי גזע, דם-טבורי ורפואה רגנרטיבית מהעולם: חומצות מרות של האם מאפשרות לעוברים לייצר תאי גזע.
קבוצת מחקר באונ' לונד בשוודיה הצליחה להראות כי חומצות מרות מועברות מהאם לעובר דרך השליה כדי לאפשר לעובר לייצר תאי גזע מדם.
עודכן על ידי מיקי שחם כי רפואה רגנרטיבית או בשמה האחר – רפואת חידוש איברים, המכונה על ידי משרד הבריאות האמריקאי – NIH, "הדבר הגדול הבא ברפואה", מתייחסת בכלליות לטיפול המערב את השימוש של טסיות לתקן ולהאיץ תהליך את הריפוי הטבעי בגוף ולמנוע מרקמות נוספות ניוון הקשור במצבים רפואיים ואסתטיים.
החוקרים לא הצליחו להביא את תאי גזע יוצרי דם לייצר תאי גזע ודם חדשים במעבדה. הבעיה עם התרבות תאי גזע מדם מחוץ לגוף היא שהצמיחה המלאכותית מולידה הצטברות של חלבונים לא נורמאליים, חלק של התא נקרא reticulum endoplasmic, ER. בין יתר, זה מה שנקרא לחץ ER, אם הלחץ הוא כרוני חמור, הוא יגרום למוות של תאים.
קניצ'י מיהרדה, חוקר במחלקה לרפואה, הראה בעבר כי ניתן להפחית את הלחץ ER על ידי הוספת חומצות מרה אל תרבית התאים. חומצות מרה, אשר מיוצרות באופן טבעי בכבד ומאוחסנות בכיס המרה, תומכות בייצור החלבון במהלך תהליך חלוקת התא.
"בהשוואה לדרכים אחרות שמנסים לפתח של תאי גזע לטיפול במחלות דם, שיטה זו היא בטוחה יותר ומהירה יותר, כי זה אינו כרוך בחומרים מלאכותיים או כל שינוי גנטי, רק חומר שכבר קיים בתוך הגוף", מסביר קניצ'י מיהרדה.
חומצות מרות נמצאות בדרך כלל אצל מבוגרים, כדי לסייע בעיכול מזון. עם זאת, במחקרים בעכברות הרות, קניצ'י מיהרדה מצאה כמויות גדולות של חומצות מרות גם בתוך העובר.
"עוברים מייצרים כמויות קטנות של חומצות מרות בכוחות עצמם, אבל כאן אנחנו מדברים על כמויות גדולות יותר. החומצה המרה מיוצרת על ידי אמו ולאחר מכן הועבר לעובר דרך השליה", אומר קניצ'י מיהרדה.
מיקי שחם מבהיר, כי מאז שנת 1988, דם טבורי הוא המקור המועדף ל תאי גזע לטיפולים המטולוגיים ורפואת חידוש-איברים /רפואה-רגנרטיבית. מחלות וטיפולים רבים באמצעות תאי גזע מדם טבורי ברפואה-רגנרטיבית נחקרים ונוספים כל העת, דוגמת: אוטיזם, שיתוק מוחין, אלצהיימר, ראיה, לב, סוכרת, פרקינסון, שמיעה, אורתופדיה ועוד.
חלק גדול של חומצות מרות למעשה רעיל לתאים, אך עובר תהליך טיהור כאשר הם מועברים דרך השליה. ידוע כי חומצות מרות מיוצרות בכבד העובר, אבל לא בגלל זה. קניצ'י מיהרדה גילה כי חומצות מרות תומכות בייצור תאי גזע מדם בכבד העובר, ומאפשרות להם להתפתח בצורה תקינה. התרומה הנוספת מהאם היא חשובה לעובר כדי להתפתח בצורה תקינה.
"ההשערה שלנו היא כי התוצאה של שליה פגומה, אשר מסיבות שונות אינה מסוגל להעביר חומצות מרות לעובר, יכולה להוביל למחלות דם לוקמיה או אחרות מאוחר יותר בחיים, ואנו נמשיך המחקר שלנו כדי לראות אם השערה זו מחזיקה", מסכם קניצ'י מיהרדה.
מיקי שחם – ימשיך לעדכן את הקורא הישראלי בחידושים ותגליות תאי גזע ודם טבורי – בכלל, ורפואת חידוש-איברים /רפואה-רגנרטיבית מהעולם.
מימיו הראשונים בשנת 1988, הבעיה של התחום מציל חיים זה היא ביעילות הנמוכה ביותר של איסוף דם טבורי והמספר המוגבל של תאי גזע שנאספים ועל כן מתאים להשתלה המטולוגית לילדים בלבד.
מיקי שחם פיתח טכנולוגיות ומכשור, אשר לראשונה מאפשרים לאסוף מספר תאי גזע גבוה משמעותית, אשר יכולים לשרת גם השתלות במבוגרים וסדרות השתלות של רפואה-התחדשותית /רפואה-רגנרטיבית למחלות שונות במהלך החיים.