מיקי שחם מביא חידושים ומחקרי תאי-גזע ודם טבורי: זוהה גן שמניע צורה אגרסיבית יותר של סרטן השד
סרטן שד "שלילי לשלושה" הוא סרטן השד שחסר קולטני אסטרוגן, פרוגסטרון וHER2 ורק סרטן שיש לו קולטנים אלה יכול להיות ממוקד על ידי תרופות.
כ -15% מכל מקרי סרטן השד הם סרטן השד משולש שלילי. לחולים שמפתחים אותו בדרך כלל יש סיכון גבוה יותר להישנות ולהישרדות קצרה יותר בהשוואה לחולים עם צורות אחרות של סרטן השד.
נמסר לנו על ידי מיקי שחם כי צוות חוקרים זיהה גן שמניע את אחת הצורות האגרסיביות ביותר של סרטן השד השלילי לשלושה. הם מקווים שעל ידי מציאת דרך לחסום את הגן הסרטן יהיה פחות אגרסיבי.
במחקר, שפורסם בכתב העת Nature Communications החוקרים מצאו כי הגן הידוע כמעכב בידול 4 (ID4) לא מציין רק צורה אגרסיבית ביותר של סרטן השד, אלא גם שולט בה.
“מצאנו כי ID4 מיוצר ברמות גבוהות במחצית מכל מקרי סרטן השד השלילי שלושה ושיש להם פרוגנוזה גרועה במיוחד", אומר מנהל הפרויקט ד"ר אלכס סוורבריק “אנחנו גם הראנו כי אם תחסמו את גן ID4 במודלים ניסיוניים של סרטן השד שלילי לשלוש, התאים הסרטניים יפסיקו את חלוקתם.”
נראה שיש חלוקה בין חולים עם סרטן השד משולש שלילי; חלק מהחולים נכנעו למחלה בתוך 3-5 שנים, בעוד שאחרים יכולים לשרוד ללא מחלה לזמן רב יותר מחולות סרטן השד שאינו מסוג משולש שלילי.
מיקי מסביר, כי מאז שנת 1988, דם טבורי הוא המקור המועדף לתאי גזע בטיפולים המטולוגיים ורפואת חידוש האיברים /רגנרטיבית. מחלות וטיפולים רבים באמצעות תאי גזע מדם טבורי ברפואה רגנרטיבית נחקרים ונוספים כל העת, דוגמת: אוטיזם, שיתוק מוחין, אלצהיימר, ראיה, לב, סוכרת, אורתופדיה ועוד.
החוקרים גילו הסבר סביר להבחנה זו בסיכויי הישרדות – יש שתי צורות שונות של סרטן השד משולש שלילי, מקורן בתאים מסוגים שונים. בעוד הצורה שפירה יותר של סרטן השד המשולש שלילי כביכול יצאה מתאים מיוחדים, הצוות מצא כי נראה שהצורה האגרסיבית של המחלה מקורה בתאי גזע.
האופן שבו תאי הגזע הם גמישים ויכולים להתפשט לרקמות אחרות הוא דומה לאופן שבו סרטן רב לפעול.
מחקרים קודמים הראו כי תאי גזע בשד הם חלק חיוני לצמיחת שד והתפתחותו במהלך גיל ההתבגרות והריון. המחקר החדש הוכיח שID4 אחראי לקביעה האם תאי גזע אלה יתפתחו לתאים מתמחים או לא.
כאשר ID4 חסום בתאי גזע, גנים אחרים המניעות את התמחות התא מופעלים. בנוסף, קולטן אסטרוגן ומספר גנים אחרים באים לידי ביטוי בצורות של סרטן השs.
“יש לסרטן שד חיובי לרצפטור אסטרוגן, פרוגנוזה טובה יחסית בגלל טמוקסיפן התרופה יעילה מאוד בחסימת הקולטן לאסטרוגן, ולכן הצמיחה שלהם," מסביר ד"ר סוורבריק.
“אנו משערים, אפוא, כי על ידי חסימת ID4 אפשר יהיה להפוך את סרטן השד לפחות אגרסיביים שעשויים להגיב לטמוקסיפן. אם זה נכון, זה יהיה מדהים”.
מיקי שחם – ימשיך לעדכן אתכם בחידושים ותגליות תאי הגזע ודם טבורי – בכלל, ורפואת חידוש האיברים /רפואה רגנרטיבית.
בעקבות הגילוי, הצוות חוקר את ID4 כדי לגבש אסטרטגיה ביותר לחסימתו בבני אדם. הם גם מתכננים מחקר בעכברים כדי להעריך אם ID4 יכול לעשות גידולים פגיעים לטמוקסיפן.
מימיו הראשונים, הבעיה של התחום הפורץ ומציל חיים זה היא ביעילות הנמוכה של איסוף דם טבורי והמספר המוגבל של תאי גזע שנאספים ועל כן מתאים להשתלה המטולוגית לילדים בלבד.
מיקי שחם פיתח טכנולוגיות ומכשור, אשר לראשונה מאפשרים לאסוף מספר תאי גזע גבוה משמעותית (האחד ב- 33% והשני ב- 81%), שיכולים לשרת גם השתלות במבוגרים וסדרות השתלות של רפואה התחדשותית / רפואה רגנרטיבית למחלות שונות במהלך החיים.