מיקי שחם מביא חידושים ומחקרי תאי-גזע ודם טבורי מהעולם: תאי גזע פוטנציאליים בוגרים משתנים מאדם לאדם ומאיבר לאיבר

מיקי שחם מביא חידושים ומחקרי תאי-גזע ודם טבורי מהעולם: תאי גזע פוטנציאליים בוגרים משתנים מאדם לאדם ומאיבר לאיבר

המדענים כבר מזמן שיערו שתאי גזע בוגרים שומרים את ההעדפות ההתפתחויות שלהם ונוטים לחזור להיות אותו סוג. למשל, תאי גזע שנגזרו מלכתחילה מעור נוטים להיהפך לתאי עור שוב, כנ"ל לגבי תאי דם או תאים מכל סוג אחר. למרות שהעדפה התפתחותית זו ברמת התא כבר זכתה לשם – זיכרון אפיגנטי – השאלה האם היא באמת קיימת עדיין נשארה פתוחה. עם זאת, מחקר חדש טוען שיכול להיות שהרעיון של זיכרון אפיגנטי יהפוך בקרוב לזיכרון ישן.

חוקרים מאוניברסיטת הלסינקי השוו את המאפיינים של תאי גזע פלוריפוטנטים מושרים (iPSC) שנגזרו מהעור לאלו שנגזרו מהדם באמצעות מגוון רחב של שיטות אנליטיות. בנוסף לביטוי הגנטי, הם חקרו מתילציית DNA ואת יכולת ההתמיינות הספונטנית והדיפרנציאציה המונחית של תאי גזע. התוצאות היו חד-משמעיות: אינדיקאטורים שונים הראו שסוג התא המקורי לא השפיע בכלל על תא הגזע לאחר התכנות מחדש.

עודכן על ידי מיקי שחם כי  העבודה של החוקרים פורסמה ב-14 לינואר בכתב העת Stem Cell Reports במסגרת מאמר בשם "ההשתנות הגנטית עוקפת את השפעת סוג תא ה"הורה" וקובעת את הפוטנציאל להשתנות בקרב תאי iPSC". המאמר הסביר שהתאים שנדגמו היו פיברובלסטים ותאי דם, משום שלרקמות אלה יש שימושיות במיוחד עבור הבנקאות הביולוגית. תאי דם הם שימושיים במיוחד במסגרת בנק ביולוגי משום שלקיחת דגימות דם זהו הליך פשוט מאוד, שנעשה באופן שגרתי במהלך אבחון וטיפול.

"התוצאות שלנו הראו שקווי iPSC שנגזרו מאותו התורם דומות מאוד", – כתבו מחברי המאמר. "עם זאת, שונות גנטית מקנה ביטוי המותאם לתורם ספציפי ופרופיל מתילציה בתאים שעברו תכנות מחדש, מה שמוביל ליכולות פונקציונאליות משתנות של קווי iPSC".

מיקי שחם מבהיר, כי מאז שנת 1988, דם טבורי הוא המקור המועדף ל תאי גזע לטיפולים המטולוגיים ורפואת חידוש-איברים /רפואה-רגנרטיבית. מחלות וטיפולים רבים באמצעות תאי גזע מדם טבורי ברפואה-רגנרטיבית נחקרים ונוספים כל העת, דוגמת: אוטיזם, שיתוק מוחין, אלצהיימר, ראיה, לב, סוכרת, פרקינסון, שמיעה, אורתופדיה ועוד.

ההבחנה השנייה – שהגנוטיפ של התורם מעצב את ההתנהגות הדיפרנציאלית של תא הגזע – בלטה במיוחד. למעשה, החוקרים מאוניברסיטת הלסינקי ציינו שההשפעה של השתנות התורם עולה בהרבה על הבדלים במקור-תא ספציפי בקווי iPSC.

לשני הממצאים של המחקר הנ"ל יש משמעות מעשית ישירה על הבנקאות הביולוגית. "התוצאות שלנו מראות שקווי iPSC שנגזרו מפיברובלסטים ודם ללא שילוב ובצורה הפשוטה ביותר יכולים להיות משולבים במאגרים שונים ליצירת בנקים ביולוגיים", – סיכמו החוקרים.

מיקי שחם – ימשיך לעדכן את הקורא הישראלי בחידושים ותגליות תאי גזע ו דם טבורי– בכלל, ורפואת חידוש-איברים /רפואה-רגנרטיבית מהעולם.

"בשל ההשפעה של השונות הגנטית על בידול ה-iPSC, הבנקים הביולוגיים צריכים להכיל תאים ממספר גדול של תורמים".

"ההבדלים הנקבעים על ידי הגנטיקה של הפרט בהתמיינות תאי הגזע היו נרחבים באופן מפתיע", הסביר פרופסור טימו אוטונקוסקי מאוניברסיטת הלסינקי. "זה אומר שעל מנת לבצע תצפיות אמינות על ההשלכות הפונקציונאליות של גנוטיפים הקשורים למחלות דורשת שהבנקים הביולוגיים יקבלו מגוון רב של דגימות מכמה תורמים".

"זה ברור שתאי גזע פלוריפוטנטיים נגזרים מתאים מסוגים שונים הם שווים לגמרי", – הוא ממשיך. "התוצאות האלה משמעותיות ביותר עבור הבנקים הביולוגיים, משום שכך אוסף אחד יכול לכלול מקורות שונים של תאים ודוגמיות תאים חיים שנשמרו לפני כן יכול להיות יעיל מאוד לייצור iPSC".

מימיו הראשונים בשנת 1988, הבעיה של התחום מציל חיים זה היא ביעילות הנמוכה ביותר של איסוף דם טבורי והמספר המוגבל של תאי גזע שנאספים ועל כן מתאים להשתלה המטולוגית לילדים בלבד.

מיקי שחם פיתח טכנולוגיות ומכשור, אשר לראשונה מאפשרים לאסוף מספר תאי גזע גבוה משמעותית, אשר יכולים לשרת גם השתלות במבוגרים וסדרות השתלות של רפואה-התחדשותית /רפואה-רגנרטיבית למחלות שונות במהלך החיים.

התגובות סגורות.

%d בלוגרים אהבו את זה: