מיקי שחם מביא חידושי ומחקרי תאי גזע: תאי כבד העשויים מתאי עור.
הי לא מעט דיווחים שונים בשנים האחרונות של מדעני תכנות מחדש של תאי עור לתאים באיברים אחרים, כגון לב, הלבלב ואפילו תאי מוח.
נמסר על ידי מיקי שחם כי מחקר חדש שפורסם ב NATURE מראה כיצד עשוי להיות אפשרי בשיטה חדשה, להפוך את תאי העור לתאים בוגרים, לתפקוד מלא של הכבד. התאים החדשים גם פרחו בכוחות עצמם, לאחר שהושתלו בכבד של בעלי חיים עם אי ספיקת כבד מהונדסת.
התוצאות מעוררות תקווה עבור מיליוני אנשים שיש להם או הנמצאים בסיכון לפתח אי ספיקת כבד. נכון לעכשיו, האופציה היחידה שלהם היא השתלת כבד מתורם וקיים מחסור חמור בתרומות כאלה.
מיקי שחם מבהיר, כי מאז שנת 1988, דם טבורי הוא המקור המועדף לתאי גזע בטיפולים המטולוגיים ורפואה מחדשת /רגנרטיבית.
מחלות וטיפולים רבים באמצעות תאי גזע מדם טבורי ברפואה רגנרטיבית נחקרים ונוספים כל העת, דוגמת: אוטיזם, שיתוק מוחין, אלצהיימר, ראיה, לב, סוכרת, אורתופדיה ועוד.
פריצת הדרך היא עבודתם של מדענים במכון גלדסטון ואוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו (UCSF).
במחקר, הם מסבירים כיצד ניסיונות קודמים לא הצליחו לקבל תאי גזע מכבד ששרדו מרגע שהושתלו ברקמת כבד חיה.
המחבר פרופ' שנג דינג, פרופסור לכימיה תרופתית בסן פרנסיסקו, אומר: "מחקרים קודמים ניסו לתכנת מחדש את תאי העור בחזרה לפלוריפוטנטיים, על מנת לאחר מכן לגדול בתאי כבד. עם זאת, יצירה של תאים מושרים פלוריפוטנטיים, או תאי iPS, ולאחר מכן להפוך אותם לתאי כבד לא צלח."
החוקרים התגברו על בעיה זו על ידי נטילת תאי עור למצב ביניים במקום את כל הדרך חזרה למצב פלוריפוטנטיים. תאי גזע פלוריפוטנטיים הם תאים שיש להם הפוטנציאל להתבגר לתוך כמעט כל סוג אחר של תא בגוף.
כדי להשיג את התוצאה, פרופ' דינג ועמיתיו השתמשו ב"קוקטייל" של גנים ומולקולות לתכנת מחדש את תאי העור האנושיים לתאים דומים אנדודרם – תאים שיש להם את הפוטנציאל להתבגר לתוך הרקמות של האיברים העיקריים, כולל הכבד.
על ידי לקיחת תאי העור בחזרה למצב ביניים זה, הם הצליחו ליצור מאגר גדול של תאים שניתן יהיה לשדל יותר בקלות להפוך לתאי כבד.
כדי להשלים את השלב שני זה, הם מצאו קבוצה נוספת של גנים ומולקולות שיכולים לתכנת מחדש את התאים כמו האנדודרם, לתאים של הכבד. הם יכלו לראות את השינוי כמה שבועות לאחר התכנות מחדש.
ד"ר מילאד רזוואני מקליפורניה, סן פרנסיסקו, מסביר: "התאים החלו לקבל "צורה" של תאי כבד ואפילו התחילו לבצע פעולות רגילות. הם לא היו תאים בוגרים באופן מלא עדיין -. אבל הם היו בדרך לכך."
עד לנקודה זו, החוקרים עבדו עם תאים בתרבית בצלחות פטרי. לקראת השלב הבא, הם ביצעו בדיקות בעכברים חיים, מהונדסים, לצורה אנושית של אי ספיקת כבד. הם הושתלו בשלב מוקדם בתאי כבד (אנושיים).
"חודשיים לאחר ההשתלה, לא נצפתה דחיפה ברמות חלבוני הכבד אנושיים, סימן לכך שהתאים התבגרו לתפקוד בכבד. בנוסף, בסוף 9 החודשים, צמיחת התאים לא הראתה שום סימן של האטה. התוצאות הן אינדיקציה טובה שהשיטה החדשה יכולה לחדש רקמת כבד בהצלחה," אומרים החוקרים.
מיקי שחם – ימשיך לעדכן את גולשי האתר בחידושי תאי הגזע והדם הטבורי – בכלל, ורפואה מחדשת /רפואה רגנרטיבית.
אחד מהמחברים הבכירים, ד"ר ווילנברינג, מנהל שותף של מרכז הכבד בסן פרנסיסקו, אומר ש"יש שאלות רבות פתוחות עדיין, אבל העובדה שהתאים יוכלו להתבגר וממשיכים לצמוח במשך 9 חודשים לאחר ההשתלה היא מאוד מבטיחה". והוא מוסיף: "בעתיד, הטכניקה שלנו יכולה לשמש כחלופה לחולי כבד עם כישלון שאינו דורש החלפה של כל האיבר, או שאין להם גישה להשתלה בשל זמינות איברי תורם מוגבלת."
מימיו הראשונים, הבעיה של התחום מציל חיים זה היא ביעילות הנמוכה של איסוף דם טבורי והמספר המוגבל של תאי גזע שנאספים ועל כן מתאימים להשתלה לילדים בלבד.
מיקי שחם פיתח טכנולוגיות ואביזרים, אשר לראשונה מאפשרים לאסוף מספר תאי גזע גבוה משמעותית (ב- 33% וב- 81%, בהתאם לאביזר), שיכול לשרת גם השתלות במבוגרים וסדרות השתלות של רפואת חידוש איברים / רפואה רגנרטיבית למחלות שונות במהלך החיים.