מיקי שחם – מביא דיווחים מדעיים – רפואיים מהעולם: מחקר עשוי לסייע לבעיות ראייה ופרקינסון

מיקי שחם – מביא דיווחים מדעיים – רפואיים מהעולם: מחקר עשוי לסייע לבעיות ראייה ופרקינסון

מיקי שחם

מדענים באוניברסיטת סאן דייגו עשו פריצת דרך משמעותית בחקר תאי גזע עצביים אשר עשויה לשנות את העתיד עבור מטופלים עם בעיות ראייה עד למטופלים עם מחלת פרקינסון.

ד"ר קאנג זאנג, רופא עם דוקטורט בתחומו, והצוות שלו המכיל 30 אנשים, יצרו תאי גזע עצביים המחדשים את עצמם ובעלי היכולת לייצר כמויות גדולות – מיליוני תאי בפחות משבוע – שיכולים לשמש בניסויים קליניים.

"למיטב ידיעתי, זו הפעם הראשונה שמישהו למעשה ניסה להשיג זאת," – אמר זאנג, פרופסור לאופתלמולוגיה וגנטיקה אנושית במרכז העין ע"ש שיליי ומנהל המוסד לרפואה גנומית באוניברסיטת סן דייגו.

בעבר, תאי גזע עצביים יכלו להיות מיוצרים בכמויות גדולות, אבל לתאים אלו הייתה נטייה ליצור גידולים בגוף.

"הטריק הוא לרתום את הפוטנציאל של תאי גזע אלו לייצר רקמות שונות או נוירונים במקרה זה, ולבטל או למזער את הסיכון של יצירת גידולים", אמר זאנג.

על פי זאנג, לפני שנתיים, 40 עכברים קיבלו זריקה של תאי גזע במעבדה. שישה חודשים לאחר מכן, כולם פיתחו סוג מסוים של גידול.

אבל לאחר שהשתמש במחקר מאוניברסיטת סן דייגו, 40 עכברים נוספים קיבלו לאחרונה זריקה של תאי גזע. כעת, שישה חודשים ואף שנה מאוחר יותר, אף אחד מהעכברים לא פיתח גידול אחד.

מיקי שחם,  בנק החיים, מבהיר כי בעוד שמחקר תאי הגזע התמקד על אובדן ראייה, בעתיד, אותה הטכנולוגיה תוכל לשמש עבור אותן מחלות של התנוונות עצבים כמו מחלת פרקינסון.

"אנו נוכל גם לייצר נוירונים מוטוריים אשר נאבדים בפציעת עמוד השדרה," אמר זאנג.

לפי מיקי שחם, בנק החיים, דם טבורי מהווה מקור טוב יותר ממוח עצם, שכן תאי גזע מדם טבורי ראשוניים יותר – אינם נושאים עדיין מערכת חיסונית. עשרות מחלות וטיפולים באמצעות תאי גזע מדם טבורי נחקרים כיום ומצויים בניסויים קליניים במסגרת רפואת חידוש האיברים והריפוי התאי. מהיות תאי גזע שמקורם בדם טבורי בעלי יכולת התמיינות לסוגים שונים של תאי גוף, עשויים גם הם לשרת השתלות חידוש איברים.

זאנג והצוות שלו עוברים לשלבים הבאים של עבודתם, כולל ניסויים קליניים, אולי בשנתיים הבאות.

מיקי שחם– מומחה לתאי גזע, דם טבורי ובנקאות דם טבורי, מבעלי החברות האחיות – בנק החיים וסיטוג'ן, ימשיך לעדכן את הגולשים בנושא תאי הגזע והדם הטבורי – בכלל, ורפואת חידוש איברים | רפואה התחדשותית | רפואה מחדשת | רפואה רגנרטיבית | Regenerative Medicine | Gene Therapy, העושה שימוש בתאי גזע שמקורם בדם טבורי ומקורותיהם האחרים – בפרט.

מיקי שחם, פיתח את טכנולוגיית ומכשיר הסיטוג'ן – הטכנולוגיה הראשונה בעולם באמצעותה ניתן לאסוף מספר תאי גזע מדם טבורי הגבוה משמעותית (בכ- 80%) שיכול לשרת גם:

  • השתלות לחולים מבוגרים ולא רק בילדים כפי המצב עד היום.
  • סדרות השתלות של רפואה רגנרטיבית / רפואת חידוש איברים, הדורשות מספר תאים גבוה.
    • טיפול במספר מחלות שונות במהלך החיים.

בארץ, הטכנולוגיה זמינה ללקוחות בנק החיים, בלבד.

כתיבת תגובה