מיקי שחם – מביא דיווחים מדעיים – רפואיים מהעולם: דרך חדשה לייצור תאי גזע עצביים
תאי גזע עצביים יכולים לעשות רבות, אך לא הכל. לדוגמא, תאי מוח ועמוד שדרה בדרך כלל לא מיוצרים על ידי תאי גזע עצביים של מערכת העצבים ההיקפית, וזה בלתי אפשרי לייצר תאים של מערכת העצבים ההיקפית מתאי הגזע של המוח. עם זאת, חוקרים מהמוסד ע"ש מקס פלאנק לחקר המוח בפרנקפורט והמוסד ע"ש מקס פלאנק לאימונוביולוגיה ואפיגנטיקה בפרייבורג כעת הצליחו לייצר תאים של מערכת העצבים המרכזית מתאי גזע עצביים של מערכת העצבים ההיקפית. הם מצאו שאם תאי גזע היקפיים נשמרים תחת תנאי צמיחה מוגדרים, הם מייצרים אוליגודנדרוציטים, אשר יוצרים את שכבת המיאלין שמקיפה את העצבים שנמצאים במוח ובעמוד השדרה.
מערכת העצבים של היונק מורכבת ממערכת מרכזית (מוח, עמוד שדרה) ומערכת היקפית (עצבים וגנגליון חושי). למרות ששתי המערכות קשורות בקירוב, הן משתנות אנטומית ומורכבות מסוגי תא שונים. סוגי התא של מערכת העצבים ההיקפית מקורם בתאי אב בעובר הנקראים Neural Crest. עד כה, האמינו כי תאי גזע אלו מה-Neural Crest יכולים ליצור את הנוירונים ואת תאי התמיכה, הידועים בתור תאי גליה, של מערכת העצבים ההיקפית, אך לא את התאים של מערכת העצבים המרכזית.
מיקי שחם, בנק החיים, מבהיר כי תנאים סביבתיים בבירור קובעים את סוג התאים שלתוכם תאי הגזע של ה-Neural Crest מתפתחים. יחד עם עמיתים מפריז, המדענים מפרייבורג ופרנקפורט הצליחו להדגים שתחת תנאים מותאים, תאי גזע אלו יכולים גם לייצר תאים של מערכת העצבים המרכזית. הם חשפו תאי גזע ממערכת העצבים ההיקפית של עכברים עובריים או עכברים לאחר הלידה לתנאי תרבית שונים. בנוסף לנוירונים, תאי הגזע מה-Neural Crest גם התפתחו לסוגים שונים של תאי גליה של מערכת העצבים המרכזית, כולל אוליגודנדרוציטים ואסטרוציטים. "אמצעי התרבית מתכנת מחדש את תאי הגזע של ה-Neural Crest בצורה שכזו שהם משנים את זהותם. זה עבד ללא שינוי גנטי של התאים," מסביר הרמן רוהרר מהמוסד ע"ש מקס פלאנק לחקר המוח.
גורמים באמצעי התרבית הפעילו בבירור תוכנית גנטית שונה כך שסוגי התאים התפתחו מתאי הגזע, מה שלא היה קורה בדרך כלל. המדענים עוד לא מבינים את הגורמים המדויקים שפועלים כאן. עם זאת, ישנן כמה אינדיקציות לכך שגורם צמיחה פיברו-בלאסט (FGF) מעורב בשינוי צורה זה.
לפי מיקי שחם, בנק החיים, דם טבורי מהווה מקור טוב יותר ממוח עצם, שכן תאי גזע מדם טבורי ראשוניים יותר – אינם נושאים עדיין מערכת חיסונית. עשרות מחלות וטיפולים באמצעות תאי גזע מדם טבורי נחקרים כיום ומצויים בניסויים קליניים במסגרת רפואת חידוש האיברים והריפוי התאי. מהיות תאי גזע שמקורם בדם טבורי בעלי יכולת התמיינות לסוגים שונים של תאי גוף, עשויים גם הם לשרת השתלות חידוש איברים.
במוחותיהם של עכברים בשלבים התפתחותיים שונים, תאי הגזע שתוכנתו מחדש התפתחו בעיקר לאוליגודנדרוציטים, אשר יוצרים את שכבת המיאלין מסביב לנוירונים של מערכת העצבים המרכזית והם לכן, בעלי ערך רב לשידור של גירוי חשמלי. ניסויי השתלה שבוצעו על ידי החוקרים על עכברים ששונו גנטית אשר לא מייצרים מילאין ויש להם פגמים נוירולוגיים חמורים הוכיחו שהאוליגודנדרוציטים החדשים יכולים לקבל על עצמם משימה זאת. "תאי הגזע שתוכנתו מחדש יכולים ליצור תאים של מערכת העצבים המרכזית, והתאים החדשים יכולים להשתלב באופן קבוע למערכת זו," אומר ורדון טיילור מהמוסד ע"ש מקס פלאנקס לאימונוביולוגיה ואפיגנטיקה.
עוד אין זה ברור, באיזו מידה ממצאי מחקר בסיסיים אלו יתרמו לפיתוח של טיפול תאי לבני אדם. זה ידרוש שתאי גזע דומים יימצאו ויהיו נגישים במערכת העצבים ההיקפית של בני אדם, ושאלו יוכלו לעבור תכנות מחדש בתרבית. "כרגע, אנו רק יודעים שתאי גזע אלו אצל עכברים גם יכולים לייצר אוליגודנדרוציטים," אומר הרמן רוהרר. המדענים ירצו כעת לחקור בפירוט רב אילו מנגנונים מולקולאריים אחראיים לתכנות מחדש של תאי הגזע, בין אם תאי גזע מ-Neural Crest קיימים גם במערכת העצבים ההיקפית של עכברים בוגרים, ואילו תנאים נדרשים כדי לאפשר את התכנות מחדש של תאים אלו.
מיקי שחם – מומחה לתאי גזע, דם טבורי ובנקאות דם טבורי, מבעלי החברות האחיות – בנק החיים וסיטוג'ן, ימשיך לעדכן את הגולשים בנושא תאי הגזע והדם הטבורי – בכלל, ורפואת חידוש איברים | רפואה התחדשותית | רפואה מחדשת | רפואה רגנרטיבית Regenerative Medicine | | Gene Therapy, העושה שימוש בתאי גזע שמקורם בדם טבורי ומקורותיהם האחרים – בפרט.
מיקי שחם, פיתח את טכנולוגיית ומכשיר הסיטוג'ן – הטכנולוגיה הראשונה בעולם באמצעותה ניתן לאסוף מספר תאי גזע מדם טבורי הגבוה משמעותית (בכ- 80%) שיכול לשרת גם:
- השתלות לחולים מבוגרים ולא רק בילדים כפי המצב עד היום.
- סדרות השתלות של רפואה רגנרטיבית / רפואת חידוש איברים, הדורשות מספר תאים גבוה.
- טיפול במספר מחלות שונות במהלך החיים.
בארץ, הטכנולוגיה זמינה ללקוחות – בנק החיים, בלבד.